Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Výhřez ploténky

Články podle štítků

Výhřez ploténky


V lidském těle máme 23 meziobratlových plotének. Nejsou mezi všemi obratli, neboť u kostrče a křížové kosti dochází k srůstu obratlů během vývoje. Jedná se o takové houbičky z vazivové chrupavky. Každá plotýnka je složená z rosolovitého jádra uvnitř, který je obklopen elastickým prstencem. Dohromady působí jako tlumič nárazů na páteř. Během přirozeného pohybu, a to především při chůzi, se ploténky stlačují a poté uvolňují. Ve spánku dochází k jejich opětovnému zvětšení přijetím vody, proto jsme ráno o 1-2cm vyšší:-).

Problém nastává při úrazech a hlavně přetížením páteře. K tomu dochází špatnou polohou (dlouhodobým sedem a předklonem), nevhodným zvedáním břemene, opakovaně špatným prováděním pohybu. Většinou se navíc přidává oslabená stabilizační funkce svalů páteře. Nejčastěji bývá postižená oblast bederní páteře, protože je dosti pohyblivá a je na ni kladena váhá celého trupu. Při lehčím poškození dochází pouze k posunu ploténky. Samotný výhřez znamená porušení prstence a vytlačení řidšího jádra ven. Velikost obtíží záleží na místě, kam plotýnka vyhřezne a na útlaku okolních struktur, respektive nervů. Bolesti zad v bedrech a časté vystřelování bolesti do dolních končetin jsou typickými projevy.

Existují dvě možnosti řešení. Operační představuje výměnu ploténky a stabilizaci onoho jednoho článku páteře. Často se pak stane, že se potíže přesunou do sousedního místa. Pokud lékařská prognóza není zcela zlá, je konzervativní metoda určitě lepší. Pomocí cvičení se dá vytvořit svalová vnitřní výztuž, která bude danou oblast stabilizovat a chránit během pohybu. Můžeme využít moderní cvičení s lany podle pana Dr. Smíška tzv. SM systém, nebo cvičení hlubokého stabilizačního systému těla pomocí pomůcek i bez nich. Každopádně je vždy potřeba vyvinout jisté úsilí a myslet na svá záda. Když vše dodržíme, můžeme se vyhnout operaci a zbavit se bolesti:-). pz


Štítky použité v článku